Srednja tehniška šola Šolski center Kranj, Kidričeva c. 55, 4000 Kranj, T.: 04 280 40 00, info@sckr.si
 

Arsovo domače branje

Knjižna klasika – literatura, ki univerzalno prikazuje družbo in posameznika, odstira etična vprašanja in sledi človekovim čustvom, vse to z izrazito estetsko močjo, je del splošne izobrazbe, vsi naj bi jo poznali, sklicujemo se nanjo, pa vendar preredko segamo po njej. Celovito jo obravnava srednješolski učni načrt, na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars, pa se mu zdaj pridružujemo s štiriletnim projektom Oh, literatura – O, literatura! (Arsovo domače branje), s katerim bomo izpostavili najpomembnejše literarne vsebine.

Njegov namen je literarna dela, ki so vključena v pouk književnosti v srednjih šolah, predstaviti v obliki literarnih večerov in tako ponuditi dijakom estetski užitek ob izbranih odlomkih, povezanih s poljudno-strokovno spremno besedo. Oddaje bodo tako primerna dopolnitev šolskih predavanj, namenjena poslušanju.

V šolskem letu 2017/18 začenjamo s programom iz prvega letnika, v štirih letih pa bomo tako izpostavili najpomembnejše teme iz celotnega učnega načrta. Oddaje bodo pripravili srednješolske profesorice oz. profesorji književnosti in drugi uveljavljeni poznavalci književnosti, režirali jih bodo priznani radijski režiserji, pri interpretaciji besedil pa bodo sodelovali vrhunski slovenski igralci. Začenjamo 19. septembra z literarnim večerom o Svetem pismu

Na sporedu bodo od septembra do maja tretji torek v mesecu ob 21.00 na Programu Ars. In ne nazadnje, po objavi bodo oddaje dosegljive na spletni strani http://ars.rtvslo.si/.

V šolskem letu 2017/18 se bodo zvrstile oddaje:

- september: Sveto pismo

- oktober: Sofoklejeva dramatika

- november: Dantejeva Božanska komedija

- december: Trubar in slovenska reformacija

- januar: W. Shakespeare: Hamlet

- februar: M. Cervantes: Don Kihot

- marec: Molière: Tartufe

- april: Pridige Janeza Svetokriškega

- maj: A. T. Linhart: Matiček se ženi

Tretji torek v mesecu, Literarni večer ob 21. uri na programu Ars.

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

Sprejemam piškotke.

Pravno obvestilo