Izobraževanje odraslih Šolski center Kranj, Kidričeva cesta 55, 4000 Kranj
 

Izraz mehatronika je izpeljan iz besed mehanika in elektronika. Ker pa je računalnik posegel tako na področje mehanike, kot tudi elektronike, predstavlja danes

 

MEHATRONIKA zlitje mehanike, elektronike in informatike, oz. inteligentne računalniške kontrole, kar simbolno prikazuje spodnja slika:

mehatronika

 

Praktično so vsi novi sistemi mehatronski. Razumevanja delovanja strojev si ne moremo več predstavljati brez povezave znanj strojništva, elektronike in računalništva. Ko govorimo o kadrih, velja enako razmišljanje. Danes naj bi bil mehatronik operater človek, ki združuje elektrikarja, mehanika in informatika v eni osebi in ima dovolj pravih znanj za obvladovanje področja, seveda na določeni stopnji zahtevnosti.

 

DELA, KI NAJ BI JIH OPRAVLJAL MEHATRONIK OPERATER

  • dela na procesnih linijah,
  • pomoč pri posluževanju in samostojno posluževanje strojev in naprav,
  • izvajanje nastavitvenih in vzdrževalnih del na strojih in napravah,
  • izvajanje manjših popravil, montaž in demontaž ter preventivnih pregledov na strojih in linijah,
  • upravljanje delovnih sredstev v proizvodnji,
  • kontrola kakovosti izdelkov,
  • odčitavanje in vrednotenje podatkov, prikazanih na ekranu krmilnika ali drugih pokazateljev.

 

Mehatronik operater torej dela z mehanskimi stroji, podprtimi z informacijsko tehnologijo, v dinamičnih okoljih, ob uporabi različne merilne in računalniške opreme ter orodja. Upravlja z zahtevnimi stroji in napravami, jih nastavlja, ugotavlja napake in jih odpravlja, pozna principe delovanja hidravličnih, električnih in drugih naprav, izvaja meritve in posega v izdelovalne procese. Pri svojem delu zna uporabljati računalnik in kontrolira krmilne programe raznih procesov

 

Mehatroniku operaterju pa naj bi tudi privzgojili občutek za delo z delovnimi sredstvi - da jih bo znal vzdrževati, poslušati, opazovati, opravljati preventivne preglede, ter občutek za profesionalen odnos do sodelavcev in morebitnih zunanjih strank. Poseben poudarek pa je tudi na privzgoji zavesti za proces vseživljenjskega učenja, saj se tehnologija izredno hitro spreminja.

 

PREDMETNIK

Predmetnik triletnega poklicnega izobraževanja vsebuje:

 

1. Splošnoizobraževalne predmete:
Slovenščina, Matematika, Tuji jezik (Angleški, Nemški), Športna vzgoja, Umetnost, Naravoslovje in Družboslovje

 

2. Strokovne vsebinske sklope:

 

Tehniško komuniciranje:

Poznavanje in razumevanje tehniških navodil, delavniških dnevnikov in delovnih nalogov; uporabljanje in razumevanje tehniških risb in shem, upoštevanje pravil in predpisov o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja; sodelovanje v projektnem delu z odgovornim pristopom do delovnega mesta, organizacije in strank; izdelava tehniške dokumentacije in navodil z uporabo informatike; uporaba standardov, upoštevanje pravil ter predpisov o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja; uporaba računalniških aplikacij, vrednotenje stroškov in skrb za urejeno delovno okolje.

 

Proizvodni procesi:

Poznavanje in razumevanje proizvodnih procesov in materialnih tokov; pregled splošnega stanja stroja in energetskih virov, opravljanje enostavnih vzdrževalnih del (čiščenje in mazanje stroja), poznavanje principov proizvodnih celic in linij, razumevanje procesov mehanskega in toplotnega preoblikovanja, spremljanje delovanja stroja, vpenjanje in vlaganje materiala v stroj, kontroliranje delovnega procesa, odpravljanje enostavnih zastojev v delovnem procesu, opravljanje enostavnih vzdrževalnih del, vključevanje metode TMP (celovito preventivno vzdrževanje) v svoje delo in delovno okolje.

 

Mehatronika:

Prepoznavanje osnovnih krmilnih elementov stroja in odpravljanje manjših okvar, ugotavljanje obremenitev strojnih elementov in njihove vloge v stroju, kontroliranje tudi zahtevnejših parametrov delovnega procesa, upravljanje in nastavljanje procesnih, električnih in mehanskih veličin in parametrov, izvajanje kontrolne in krmilne funkcije na stroju ali proizvodni liniji.

 

3. Praktično izobraževanje v delovnem procesu (PIDP)

Obvezno praktično izobraževanje v delovnem procesu pomaga kandidatu osvojiti tiste veščine in spretnosti, ki jih v šolskih delavnicah ni moč pridobiti, predvsem pa poklicno socializacijo v delovnem okolju, spoznavanje z dinamiko resničnega delovnega procesa in skupno odgovornost za kvaliteto opravljenega dela.

«  MAJ 2018  »
TPoToSrČePeSoNe
18123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information